20240617 170040
25-åriga Elsa Kempe kallar sig för en ‘”parisbrukare’”, istället för lantbrukare.
Jordbruk EU

Urbana odlingar ovanför Paris

Paris kommun storsatsar på urban odling. På hustaket ovanför en sporthall odlas fyra ton mat årligen.

– Jag är kanske ingen lantbrukare i vanlig mening. Kalla mig helst för en ”parisbrukare’”, säger 25-åriga agronomen Elsa Kempe och som chefar över farmen Suzanne på Paris takåsar.

Matjorden står idag för 95 procent av världens livsmedelsförsörjning. Men hoten mot den produktiva åkermarken hopar sig vid horisonten; krig, klimatförändringar, befolkningstillväxt och en allt kraftigare urbanisering.

– Även om vi producerar hela fyra ton mat årligen här på hustaket ovanför en sporthall, går matproduktionen på Paris åtta takfarmer inte ut på att metropolen ska bli självförsöjande, förklarar Elsa Kempe.

Hon är en av två anställda på det urbana lantbruket Suzanne i den franska huvudstadens södra delar.

Den ligger i idrottsparken Suzanne. På marknivå spelas både tennis och fotboll.

– Hos oss odlas fyra ton mat. En fin siffra. Varje onsdag kommer kvarterets invånare hit och handlar, säger hon och berättar att en påse på ett kilo kostar tio euro.

– Resten av produktionen går till några närliggande butiker.

20240617 165924
Elsa Kempe gräver i jorden och beställer in frön.

Grönare storstad

Sedan Paris borgmästare Anne Hidalgo tillsattes 2014, har flera initiativ tagits för att göra Paris till en grönare stad. Målet är att täcka minst 100 hektar av stadens hustak med odlingar.

– Squash, tomater, sallad och gurka är några av växterna som odlas här, fyller kollegan Canelle Comuse i.

Hon sitter på marken iförd gummikostym och rensar bort vissna blad.

– Men igår när jag kom hit grät jag. Under natten hade djur ätit upp några av mina jordgubbsplantor, säger hon.

– Nu skyddar jag dem med plastbuteljer.

Elsa Kempe är utbildad agronom.

– Men jag kallar mig helst för en ”parisbrukare”.

På franska blir det ”Parisculteur”.

– Jag är nästan en lantbrukare eftersom jag inte bara tar beslut om vilka frön som ska köpas in, utan även gräver i jord och rensar bort vissna blad.

Förmodligen behövs det inte förklaras att varken traktorer eller såmaskiner finns på taken.

– Allt görs för hand, inflikar Canelle.

20240617 172333
Farmen Suzanne ligger strax ovanför en sporthall.

Intill ringmotorvägen

Luftföroreningar har så klart inte Paris kunnat undvika. Även om biltrafiken genom olika knep minskar, flyter ringmotorvägen runt kommunen bara några hundra meter längre bort.

– Bara man sköljer bär och grönsaker väl, så rinner partiklar och tungmetaller bort. Då blir man av med gifterna, säger hon.

Stadsodlingen erbjuder även olika tjänster som guidade turer för vuxna och workshops för företag.

– Inkomsten från odlingarna räcker inte. Det är svårt att hitta en fungerande ekonomisk lösning. Men det jämnar ut sig med våra andra evenemang, förklarar Elsa.

Även skolklasser, kommer på studiebesök.

– Man ska veta att vissa av eleverna aldrig har sett en jordgubbsplanta tidigare! Visst är det bra att takfarmerna finns då, säger hon och ler.

Besökarna i utställningshallen Paris Expo Porte de Versailles har i de flesta fall ingen aning om att 15 meter ovanför mark finns världens största takodling.

Den 14.000 kvadratmeter stora ytan tillhandahåller med mer än 900 kilo frukt och grönsaker varje dag under säsong.

Växterna odlas vertikalt med så kallad aeroponisk metod. Den har inte jord som bas, utan istället en näringsrik vattenlösning.

Tekniken använder inga kemiska bekämpningsmedel och kräver endast tio procent av den mängd vatten som behövs i traditionellt mellaneuropeiskt jordbruk.

20240616 150219
Madeleine Gissar arbetar som trädgårdsmästare i Paris kommun. Om helgerna odlar hon växter på ett hustak 15 meter över marken.

Egen kvartersodling

– Vet ni var trädgårdsodlingen ”Le Jardin Perché” ligger, frågar jag ett par på lilla gatan rue des Haies i stadens motsatta delar.

– Gå uppför trappan där, 15 meter upp på taket ligger den, får jag till svar.

Med flås i halsen når jag upp till en 600 kvadratmeter grön och skön trädgård där kvartersinvånarna odlar squash, zucchini, tomater, rabarber och kryddväxter med mera.

Här hörs knappt bilarnas brus nere på marken och himlen liksom öppnar sig.

Flera personer småpratar under det att ogräs rensas bort.

55-åriga Madeleine Gissar arbetar till vardags som trädgårdsarbetare i Paris kommun.

– Om jag under arbetet mest rensar bort ogräs, kan jag under fritiden skapa nytt grönt liv på taket, säger Madeleine.

Hon berättar att det blir mycket matlagning som pesto och pajer av maten från taket.

25 euro betalar medlemmarna varje år för tillgången till täppan på hustaket.

20240618 141205
Vincent Girodet rullar in cykeln i sin butik där han säljer egenproducerad alkohol.

Parisproducerat trumf i butiken

Så gott som allt från Vincent Girodets butik L'Alambic Parisien är ”Made in Paris”. Han destillerar likörer, malt och gin och producerar 3.000 flaskor alkohol varje år.

– Varje vecka tar jag cykeln och beger mig till någon lokal odling. Det ger kraft att plocka myntablad, timjan och hallon på taken och prata med olika ”parisbrukare”, säger han.

Många restauranger köper hans flaskor.

– Servitörerna brukar upplysa gästerna om att allt är närodlat och närproducerat. Det ger ofta upphov till överraskade och glada leenden, säger han.

20240618 141535
Malt, fläder och päron. Närodlat och närproducerat. Med andra ord ”Made in Paris”.