Affichage De 20180221 Eric Coutand Png En Cours
Över 60 miljoner ankor har vaccinerats i Frankrike. Enbart avelsankor är undantagna från bestämmelserna, liksom uppfödningar på ön Korsika i Medelhavet, säger Eric Coutand på jordbruksministeriet.
Jordbruk EU

Vaccinerade ankor drabbades
ändå av fågelinfluensan

Sedan den 1 oktober har för första gången över 60 miljoner ankor vaccinerats mot fågelinfluensan i Frankrike. Trots det har utbrott upptäckts på ett par ankfarmer. Vi fortsätter ändå tro på vaccinet, säger Eric Coutand på det franska jordbruksministeriet till LF.

I Frankrike har vaccinationen av landets cirka 64 miljoner ankor mot den fruktade fågelinfluensan varit obligatorisk sedan den 1 oktober. Det är första gången vaccinet testats i så stor omfattning.

Trots det har flera utbrott bekräftats på fjäderfarmer i både Frankrike och Belgien sedan slutet av november. Det senaste inträffade hos en uppfödare nära Atlantkusten i västra delarna av landet i början av året. 

– Gårdens 8.700 ankor slaktades genast som en förebyggande åtgärd, uppger man på länstyrelsen (préfecture) enligt dagstidningen Ouest-France.

Därefter höjdes risknivån från ”måttlig”  till ”högsta nivå”.

För att förhindra spridningsrisken till andra gårdar har prefekten utfärdat tillfälliga skydds- och övervakningszoner i flera franska län.

– Åtgärderna innebär bland annat att närliggande privata uppfödare inte längre får släppa ut sina fjäderfän. De måste stanna inne, säger Eric Coutant, chef på det franska jorbruksministeriets kontor i västra Frankrike.

Inom en radie på mellan 3 och 10 kilometer intill smittade farmer, får inga fjäderfän heller förflyttas tills vidare. I flera delar av Frankrike samt i Belgien förbjuds även jägarna att jaga ankor.

Ändå få farmer som smittats

Eric Coutant säger att viruset främst tros spridas bland annat med damm i lastbilarna under transporterna eller via vinden. Han drar ändå inte i alarmklockan.

– För tillfällen är det få farmer som smittats. Det rör sig om högst fem stycken i Frankrike, säger han lugnande till LF.

Han understryker att man inom forskarkretsar fortsätter tro på det nya vaccinet mot fågelinfluensan, även om det kommer att ta tid innan sjukdomen är så gott som helt utrotad.

– Inget vaccin fungerar till hundra procent. Så är det alltid!

Det finns över 2.700 ankfarmer i Frankrike. Kostnaden beräknas uppgå till cirka 100 miljoner euro varav staten står för 85 procent. Ett tyskt läkemedelsföretag har framställt vaccinet som den franska staten valt.

– För tillfället finns tyvärr ännu inget bra skydd mot kycklingar. Experimenten fortsätter dock på olika håll inom EU, säger chefsveterinären Jean-Luc Guerin i sydfranska staden Toulouse till LF.

Frankrike har under flera år drabbats av fågelinfluensan. Förra året slaktades mer än sextio miljoner kycklingar enbart i Frankrike.

Inte bara fjäderfän kan smittas av fågelinfluensan. I höstas dog för första gången en isbjörn av viruset H5N1 vilket oroar forskarna i den amerikanska delstaten Alaska.