Tema

Vad betyder
hängande grundvatten,
hur definieras en fåra?

Terminologiprojektet för skogsbranschen har publicerat sin andra ordlista. Den innehåller 178 centrala begrepp inom ämnesområdet skogshydrologi och skogsdikning. Ordlistan har utarbetats i samarbete mellan experter vid Finlands skogscentral, Naturresursinstitutet och Jord- och skogsbruksministeriet.

Det delområde som nu blivit klart innehåller centrala begrepp och definitioner inom ämnesområdet skogshydrologi och skogsdikning. Termerna finns på finska, svenska, engelska och ryska.

– I arbetet med ordlistan har vi utgått från begreppsdefinitionerna i Suomalais-venäläinen metsäsanakirja och kompletterat med centrala begrepp som förekommer i skogsvårdsrekommendationerna, berättar forskarna Markku Saarinen och Sakari Sarkkola vid Naturresursinstitutet.

Ordlistan finns på Finlands skogscentrals webbplats och publiceras senare dessutom på Interoperabilitetsplattformen som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata upprätthåller.

– När man översätter till svenska inom branschen funderar man ofta över lämpliga termer på svenska. Nu har vi samlat dem mellan samma pärmar. Också svenskspråkiga skogsägare, skogsproffs och studerande kan ha nytta av ordlistan inom skogshydrologi och skogsdikning i fortsättningen, säger lärarna Romi Rancken och Johnny Sved vid Yrkeshögskolan Novia.

En kärngrupp bestående av experterna Markku Saarinen och Sakari Sarkkola vid Naturresursinstitutet och Irina Kudasheva vid Finlands skogscentral arbetade med ordlistan. Kommentarer gavs av experter vid Helsingfors universitet, Lantmäteriverket, Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och Tapio Ab.

– Vi tackar alla som har kommenterat och kompletterat innehållet i ordlistan. Ordlistan Skogshydrologi och skogsdikning byggs ut inom projektet Skogsbranschens terminologi. Men vi hoppas ändå att den i fortsättningen ska kompletteras också inom andra forsknings- och utvecklingsprojekt, säger projektchefen Kai Blauberg vid Finlands skogscentral.