Avb1
Hanna Björk, Susann Rabb, Stefanie Sundbäck, Joakim Lervik och Håkan Back strålade samman på Backs gård i Rimal, Korsholm för att samtala om utmaningar i branschen inför seminariedagen.
Jordbruk

Välfungerande avbytarservice
i fokus på seminariedagen
”I samma båt”

”I samma båt” är namnet på det halvdagslånga seminarium som Pedersöre avbytarservice, i samarbete med LPA/Ta hand om bonden, kommer att ordna den fjärde november. Målsättningen för evenemanget, som hålls på Norrvalla i Vörå, är att öka förståelsen och stärka samarbetet mellan lantbruksföretagare, lantbruksavbytare och avbytarförvaltningens ledning.

Tanken är att berörda parter under dagen ska ges möjlighet att diskutera de problem och utmaningar som finns inom avbytarservicen.

– Liknande evenemang har hållits många gånger på finskt håll, och nu blir det för första gången på svenska, säger Hanna Björk som är chef för Pedersöre avbytarservice.

Under dagen kommer aktualiteter från LPA/avbytarservice och LPA/Ta hand om bonden att presenteras och så blir det genomgång av lantbruksföretagarnas, avbytarnas och avbytarförvaltningens enkätsvar samt en föreläsning om fysisk och psykisk hälsa med företagshälsovårdare Emma Wester och företagsfysioterapeut Maja Ehrs.

En fungerande avbytarservice är en viktig resurs som stärker arbetshälsan på djurgårdar.

– Men det finns utmaningar och de bör kunna ventileras, säger Ta hand om bonden-projektarbetare Susann Rabb som representerar LPA.

– Det är viktigt att man diskuterar med varandra och berättar om vad som är problematiskt, fortsätter hon. Då kan man lättare reda ut saker och försöka hitta lösningar i stället för att gå hemma sur och förbannad.

Stora sammanslagningar

Pedersöre avbytarservice är en av (tidigare) fyrtio avbytarenheter i Finland, men antalet kommer snart att minska drastiskt. Under en tvåårsperiod, 2022-2023, kommer många sammanslagningar att ske; fyrtio enheter ska bli tolv.

De pågående sammanslagningarna berör dock inte Pedersöre avbytarenhet, dels på grund av språket och dels för att den redan är stor efter att tre avbytarenheter slogs samman år 2013. Det geografiska området sträcker sig nu från Gamlakarleby till Närpes, en sträcka om cirka 200 kilometer.

Hanna Björk har fungerat som chef för Pedersöre avbytarservice sedan den stora sammanslagningen, innan det fungerade hon som ledande avbytare i sju år.

Hanna berättar att de i dagsläget har 75 månadsanställda avbytare på lönelistan, en hel del som arbetar för timlön samt tre ledande avbytare. De sistnämnda fungerar som direkta förmän för avbytarna.

Avbytarservicens mål är att ge lantbruksföretagare möjlighet till en välfungerande avbytarservice på hela Pedersöre lokala enhetsområde i form av 26 semesterdagar, vikariehjälp vid sjukdom och olycksfall eller enligt lagen annan fastställd tillfällig orsak som exempelvis moderskapsledighet, subventionerad och avgiftsbelagd avbytarservice om 120 timmar.

Inom Pedersöre avbytarservice lokalenhet finns 470 gårdar som använder sig av avbytarservicen. Av dem har en fjärdedel självordnad avbytarservice och söker endast om ersättning.

– Den största utmaningen består i att hitta kunnig personal, säger Hanna.

Ett annat dilemma är att få gårdar ger avbytarna fulla timmar, många har robotar på sina gårdar vilket minskar på den manuella arbetstiden för avbytarna.

Utöver det är Hanna Björk rätt nöjd.

– Överlag tycker jag att avbytarservicen fungerar bra, säger hon. Bönderna och avbytarna behöver varandra och vi brukar säga åt våra avbytare: ”Om du gör ett bra jobb, så har du ett jobb!”

Och ju fler strängar en avbytare har på sin lyra, det vill säga ju fler typer av djurgårdar hen kan sköta, desto större är möjligheten till fulltaliga timmar.

Avb2
Håkan Back, ekomjölkbonde och Joakim Lervik, avbytare, ser de långa avstånden som en utmaning för avbytaren. Körtiden till och från avbytararbetet på bondgårdar borde ingå i arbetstiden, anser de.

Bjuder in till diskussion

Inför pressinformationen av seminariedagen för Landsbygdens Folk har Hanna Björk och Susann Rabb avtalat om ett möte med representanter för både lantbrukare och avbytare.

Tillsammans åker vi ut till mjölkbonden Håkan Back i Rimal i Korsholm som tar emot tillsammans med sambon Stefanie Sundbäck. Håkan berättar att gården har haft ekologisk inriktning i över 40 år.

– Här finns ett fyrtiotal mjölkkor och så föder vi upp både tjurar och kvigor, säger han. Så här finns ett 150-tal djur. En stor styrka här är att alla maskiner repareras på gården, så långt vi bara hinner.

– Allt är så dyrt idag när det görs av någon annan, fortsätter Håkan. Maskinerna behöver inte vara nya, men de ska vara i skick.

Den kommande vintern ser han som oroväckande och utmanande. Det blir till att ligga lågt med investeringar framöver då det mesta av utgifterna kommer att gå till bränsle.

Håkan och Stefanie hjälps åt med arbetet på gården. Även Håkans föräldrar hjälper till och så har de en heltidsanställd.

På plats finns även Joakim Lervik från Solf. Han har sporadiskt arbetat som timavlönad avbytare sedan 2014, men sedan 2020 har han ökat på sin arbetsmängd och jobbar nu 70 procent för Pedersöre avbytarservice.

– Jag valde det här yrket för att jag tycker det är roligt med både människor och djur, säger han.

– Fast det är tråkigt med de långa avstånden!

Joakim Lerviks arbetsfält sträcker sig från Oravais i norr till Yttermark i Närpes i söder, vilket betyder att hans väg till arbetsplatsen kan vara upp till sextio kilometer. En sträcka som ska köras av och an två gånger per dag, då jobbet på ett djurlantbruk innefattar både morgon- och kvällssysslor.

Arbetsskiftens längd varierar, men rör sig i snitt om 2-4 timmar per gång för Joakims del.

– När avbytarna kör långt borde de få jobba på den gården hela dagen, flikar Håkan in.

Avb3
Hanna Björk, chef för Pedersöre avbytarservice och Susann Rabb, projektarbetare för LPA/Ta hand om bonden hoppas på många deltagare och en öppen diskussion på seminariedagen.

Körtiden borde inkluderas i arbetsdagen

Hanna påtalar att då den största utmaningen består i att hitta yrkeskunniga och duktiga avbytare så vore det på sin plats med bättre arbetsvillkor för avbytarna, som exempelvis att körtiden skulle inkluderas i arbetsdagen.

Hon skulle gärna se en ändring i kollektivavtalet, det skulle betyda bättre och rättvisare villkor och likaså längre arbetsskift.

Problemet med långa avstånd är inte lika påtagligt i den norra delen av Pedersöre avbytarserviceområde. Där finns det betydligt fler djurgårdar och fler avbytare som därför lättare får ihop sina arbetstimmar.

– Söderöver är det glesare mellan gårdarna och mycket körande för avbytaren, säger Hanna. Då blir det svårt med orken.

Håkan tycker att avbytarservicen överlag fungerar bra. Han säger att de ändå ofta är hemma på gården. Av de 26 semesterdagar som bonden har rätt till uppskattar han att de kanske är 23 dagar hemma på gården.

– När vi åker bort vill vi gärna ha en avbytare som har varit här förut, säger Håkan. Eller så borde det vara så att man får förbereda en avbytare någon dag innan, för visst är det något av ett orosmoment det där hur de ska klara sig när man åker bort från gården för en längre tid.

Hanna Björk vill lyfta fram att företagarna själva har mycket att vinna på att vara öppna och skola in flera avbytare på sin gård.

– Då är bönderna inte så sårbara ifall favoritavbytaren inte är tillgänglig vid den önskade semestertidpunkten, utan det finns fler avbytare som känner till gårdens rutiner, säger hon.

För anmälning och ytterligare information:

Hanna Björk, Pedersöre Avbytarservice, tel. 044-5567702, hanna.bjork@pedersore.fi
Info: https://www.mela.fi/sv/events/i-samma-bat-tillfalle-i-vora/
Som kontaktperson för LPA fungerar Pia Franzén, tel. 029-4352289, pia.franzen@mela.fi
Länk till anmälningsformuläret: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/960b72fc-5fe0-4b56-8e04-dbe9adec611c?displayId=Fin2572059