Aca Dsc02576
Ålandsmejeriets vd Joakim Blom är glad för det nya transportstödet eftersom 60 procent av företagets produkter sänds bort från Åland.
Jordbruk

”Vältajmat” fraktstöd
gläder ÅCA:s mejerichef

Åländska livsmedelsföretag som exporterar sina varor kan redan för 2021 få stöd för upp till 10 procent av sina transportkostnader. På grund av EU-regler är stödet dock begränsat till högst 200.000 euro under en treårsperiod.

– Riktigt bra tajmning att stödet kommer nu när transportkostnaderna stigit ännu mer på grund av högre bränslepriser som följd av kriget i Ukraina, kommenterar Ålandsmejeriets vd Joakim Blom.

Den 22 mars fastställde landskapsregeringen principerna för beviljande av ”kostnadsersättningsstöd” till livsmedelsföretag med export. Målsättningen med stödet är att ”stimulera exporten och skapa incitament för nya satsningar och investeringar” som leder till bibehållen eller ökad sysselsättning inom livsmedelssektorn.

Ansökningar om stöd för fjolårets transportkostnader ska senast den 14 april lämnas in på en redan fastställd blankett. Sökande kan vara enskild näringsidkare, öppet bolag, kommanditbolag, aktiebolag, andelslag, och övriga samfund med fast driftställe på Åland ifall de förädlar livsmedelsprodukter och uppfyller kraven på åländsk näringsrätt.

Höga fraktkostnader största utmaningen

Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Joakim Blom är mycket nöjd med det nya transportstödet.

– 60 procent av vår produktion exporteras utanför Åland och transportkostnaderna är vår största utmaning. Riktigt bra tajmning att det här stödet kommer nu när transportkostnaderna stiger ännu mer på grund av högre bränslepriser som följd av kriget i Ukraina, påpekar han.

Blom vill inte avslöja närmare siffror, men konstaterar att transporterna för Ålands Centralandelslags exportprodukter handlar om flera hundra tusen euro per år.

Han betonar att landskapets transportstöd är viktigt för att inom Finland skapa jämbördigare konkurrensförhållanden för den åländska livsmedelsproduktionen.

– Vi har intressanta produkter med tillväxtpotential också utanför Åland, men transportkostnaderna får inte bli för höga.

Inget fraktstöd för insatsvaror

Kostnadsersättningsstödet kan beviljas företag som exporterar förädlade livsmedelsprodukter från Åland om transportkostnaderna överstiger 10 procent av företagets totala driftskostnader exklusive kostnader för den grundproduktionsråvara som förädlas till livsmedel. För transport av insatsvaror och förnödenheter ges inget stöd.

Stöd kan beviljas till maximalt 10 procent av redovisade kostnader, men högst 200.000 euro under en treårsperiod.

Stödet kan enligt landskapsregeringens beslut också begränsas ifall det totala ansökta bidragsbeloppet för överstiger det i budgetens reserverade beloppet 500.000 euro.