Odling1
De sistsådda grödorna lider av ojämn bråddskjutning på grund av torkan. Torkan påverkar också bildningen av sidoskott, så de sistsådda grödorna kan också bli glesa. FOTO: Mikael Lampén
Jordbruk

Vårbruket avslutat
i torra förhållanden

Vårbruket är avslutat i Finland. Endast i norra Finland fanns förra veckan små osådda arealer, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Vårsådden inleddes i huvudsak senare än normalt och av den anledningen är också växtperioden cirka en vecka senare än normalt i Norra Österbotten, västra Finland och östra Finland. På andra håll är växtperioden ungefär i genomsnittlig tidtabell.

Det har kommit knappt med regn mellan slutet av maj och början av juni i hela landet och för närvarande är växtbestånden i stort behov av vatten. Högsommarvärme och uppehållsväder innebär problem för beståndens utveckling.

Om torkan och hettan blir långvarig, kommer skördeutsikterna att försämras avsevärt. Sådden kunde till all lycka utföras i goda förhållanden, men nu behövs det vatten. Vattenbristen påverkar alla växter och särskilt de sist sådda grödorna kommer att ge en sämre skörd, eftersom deras bråddskjutning har varit bristfällig.

Den andra ensilageskörden kan också bli svag om det inte kommer regn. Torkan plågar nu hela landet. Det är för tidigt att ge skördeprognoser, men redan nu ser torkan ut att försvaga skördeutsikterna betydligt.

Det blev inga större förändringar i odlingsplanerna under våren. De sjunkande spannmålspriserna har lett till att vissa gårdar har sått mindre spannmål och mera mångfaldsåkrar, så som viltåkrar och saneringsväxter. Vårsådden kunde slutföras i hela landet och just inga åkrar blir osådda.

Torka och nattfrost bromsar utvecklingen

Det finns spannmål i flera utvecklingsskeden på grund av den utdragna vårsådden. De första ogräsbekämpningarna är utförda och de sistsådda grödorna skjuter brådd. De sistsådda grödorna lider av ojämn bråddskjutning på grund av torkan. Torkan påverkar också bildningen av sidoskott, så de sistsådda grödorna kan också bli glesa.

Torkan och frostnätterna förrförra veckan har förorsakat färgförändringar på spannmål. Till exempel i Södra Österbotten sjönk temperaturen flera grader under nollstrecket och skador har noterats särskilt i kornbestånd och på vallar. Sådana skador är övergående i detta skede av växtperioden.

Höstspannmålen är någorlunda. En del höstvetesskiften kördes upp eller lappades i hela landet. Rågen klarade sig bättre. I Norra Österbotten var vintern dålig för höstspannmål och största delen såddes om på våren. Rågen övervintrade inte i östra Finland.

I Österbotten har man varit tvungen att lappa en tredjedel av höstvetet med vårspannmål på grund av dålig övervintring.

Rågen har gått i ax i södra Finland, Birkaland, Tavastland, Österbotten och Södra Österbotten.

Ogräsbekämpningen har inletts i delar av landet. Hettan och torkan förorsakar stress för grödorna, så det lönar sig att noggrant överväga när man beger sig ut på växtskyddsarbeten. Det lönar sig att utföra besprutningarna tidigt på morgonen för att minimera skadorna. Särskilt baldersbrå har växt till sig ordentligt trots torkan.

Ärtväxten är tillsvidare god. Rybs och raps har skjutit planta varierande i landet och för de sistsådda grödorna har plantskjutningen varit mycket långsam.

Behovet av bekämpning av skadegörare har varit litet. Bekämpningsbehovet har varit störst på sockerbetan.

Vallarna har lidit av övervintringsskador

Vallskörden har inletts förra veckan i Södra Österbotten, Österbotten, södra Finland och västra Finland. Vintern var krävande för vallarna i nästan hela landet och det uppstod övervintringsskador. I Lappland är vallarnas tillväxtrytm mycket varierande och växtperioden är några dagar senare än normalt.

Vallskörden förväntas bli måttlig, ställvis endast försvarlig. Det är ett problem att det inte finns regn i sikte. Vallarna skulle vara i behov av vatten för att börja växa.

Foderskörden infaller i år under midsommarveckan och två veckor efter det. Skörden av torrhö inleds i början av juli i hela landet.

De första nypotatisarna har funnits på borden i ett par veckors tid. Skörden av tidig potatis är måttlig i år. Sättningen av lagerpotatis är utförd i hela landet och den kunde utföras i goda förhållanden i hela landet.

Appel Kart2 Mw
Äppelkarten utvecklas med god fart och äppelskörden ser ut att bli god. FOTO: Mia Wikström

Jordgubbssäsongen inleds efter midsommar

De senaste veckornas kalla väder har fördröjt även trädgårdsväxternas tillväxt. För närvarande ser jordgubbssäsongen ut att inledas i södra Finland strax efter midsommar och småningom längre norrut under påföljande veckor.

Den långvariga hettan kan minska skillnaden mellan skördetopparna i norr och söder. Jordgubbsblomningen når sin kulmen och kartarna mognar. Bestånden är i relativt bra skick och frostbekämpningen under blomningen lyckades i huvudsak väl, även om det lokalt förekommer frostskador.

Finländska jordgubbar från tunnlar och växthus har redan under lång tid funnits på marknaden.

Frilandshallonen har inlett sin blomning. Vinbären har bildat kart i söder och blomningen pågår ännu i norr. Hos vinbär förekommer en del frostskador på blommorna.

Äppelkarten utvecklas med god fart och äppelskörden ser ut att bli god. Vädret i juli är avgörande för bär- och äppelskördarna och skördens kvalitet, men för närvarande ser bärskörden ut att bli åtminstone normal.

Om torkan håller i sig, kommer det att påverka bärbestånden där det inte finns möjlighet till bevattning.

Nu är det tid för tidig kål

Skördeperioden för frilandsgrönsaker tar ordentlig fart under midsommarveckan. Skörden av tidig kål har inletts och skördemängderna ökar till midsommar.

Primörer så som knippgrönsaker och morot, rädisa, kål, lök och sallat finns också till buds. Särskilt kålbestånden har trivts utmärkt trots det kylslagna vädret under försommaren. Ärterna har gått i blom i de tidigast sådda bestånden.

Skadegörare förekommer i normal mängd och det är skäl att utföra iakttagelser i bär-, äppel- och grönsaksodlingarna. På jordgubbar har man iakttagit hallonvivel och trips, på hallonen hallonänger. Hallonvivel och trips ska observeras på jordgubbar och vid behov ska man utföra bekämpning.

På kålväxter förekommer jordloppor och det är viktigt att bedöma bekämpningsbehovet. Morotsflugan och lilla kålflugan flyger och morotsbladloppan håller på att inleda sin flygning.