Img 8909
I västra och södra Finland har man varit tvungna att så om en stor del av höstsädsarealen. FOTO: Nicolas von Kraemer
Jordbruk

Vårbruket framskrider långsamt

Vårsådden har framskridit väl, men långsamt i hela landet under de två senaste veckorna. Längst har man kommit i Södra Österbotten och i de österbottniska landskapen, noterar ProAgria i sin växtrapport.

På många platser i östra Finland är ändå vårbruket först i startgroparna och i mellersta Finland har man inte ens kommit igång med sådden än.

I Egentliga Finland kom man i gång med sådden direkt efter Mors dag och även i resten av södra Finland är sådden nu i full gång. Trots det så finns det områden, som i Kymmenedalen, där åkrarna torkat upp så dåligt att de fortfarande inte är klara för sådd.

Vårsådden är i medeltal försenad med tio dagar. Dessutom förhindrar regn och köld vårens framfart. I Södra Österbotten och i Österbotten har man sått ungefär 40 procent.

I Egentliga Finland har man sått hälften, men här finns stora regionala skillnader. I en del av Egentliga Finland har man inte alls kommit i gång.

I norra Finland är sådden först i startgroparna. I Kajaland och Lappland har vårbruket inte ens tillnärmelsevis börjat.

Sett till hela landet kan man konstatera att största delen av ärterna och bondbönorna i alla fall är sådda.

Långsam stråskutning

De första vårsåddarna börjar skjuta strå, men stråskjutningen har varit långsam på grund av det kalla vädret. På grund av den rejäla tjälen har lerjordarna i Egentliga Finland och överlag i södra Finland ändå rett sig väl i vår.

Om regnen fortsätter denna vecka så kan odlarna vara tvungna att ändra sina odlingsplaner till grödor och sorter med kortare växtperiod. Om sådden försenas ytterligare så byts vete och proteingrödor ut mot havre och korn, men också rybs är då ett bra alternativ för växtföljden.

I maj har det regnat, vilket är en bra sak för höstgrödornas och vallarnas tillväxt. Dessutom har redan sådda grödor fått viktig fukt för att sätta fart på tillväxten. Ur såddens perspektiv har förstås de omfattande regnskurarna ändå avbrutit sådden till och med för flera dagar.

Höstgrödorna mår bra i Södra Österbotten. I västra och södra Finland har man varit tvungna att så om en stor del av höstsädsarealen. Höstvete har bytts ut till vårvete och andra spannmålsslag. Höstoljeväxter har ersatts med spannmål eller våroljeväxter.

I Egentliga Finland och de södra delarna av landet väntar man fortfarande på värmen i hopp om att man inte ska behöva så om.

Vallarna har klarat vintern förhållandevis väl i hela landet. Vallarna har övergödslats mest i västra och södra Finland. Samtidigt har vallar kompletteringssåtts. Också i år har vallarna förstörts av gäss, speciellt i Södra Karelen.

Sättningen av nypotatis har avslutats i hela landet. Potatisen har ändå vuxit långsamt på grund av kölden, vilket sannolikt försenar nypotatisens ankomst till affärerna.

Sättningen av sommarpotatis är överlag i startgroparna, men på de gynnsammaste områdena har man redan satt ungefär hälften. Sättningen av potatis för lagring väntar på att marken ska bli varmare.

På grund av kölden är ogräsläget på åkrarna fortfarande lugnt. Om vädret blir varmare så börjar ogräsen växa med fart. Speciellt på höstsädsåkrarna lönar det sig att följa med utvecklingen och vara uppmärksam med bekämpningen vid rätt tidpunkt.

De tidigaste höstoljeväxterna går i blom den här veckan och de första skadegörarna har också observerats i dessa bestånd.

Bärskörden försenas

Trots att man i södra och västra Finland redan i ett par veckors tid skördat jordgubbar från växthus så är ändå själva växtperioden för jordgubbar försenad på grund av det kyliga vädret. En del av åkrarna har ännu inte torkat upp och odlingsplanerna har uppdateras. 

På handelsträdgårdarna har man också i viss mån brist på personal eftersom en del ukrainare inte anlänt till denna säsong.

Jordgubbar blommar redan i tunnlar i södra, västra och mellersta Finland. Bland jordgubbar på friland har man inte upptäckt övervintringsskador i någon större utsträckning, förutom i östra Finland.

Hallon och svart vinbär har redan blommat flera veckor i tunnlar. Också i år kommer det att finnas jordgubbar och hallon till skolavslutningsveckoslutet.

De allra första äppelträden håller som bäst på att gå i blom på Åland och i södra Finland.

Sättningen av grönsaker och sådden kom i gång vid nästan normal tidpunkt, men vårens kalla väder har bromsat tillväxten.

Löksådden och -sättningen på Åland påbörjades under slutet av april. För tillfället är en del av löken sådd, men också då bromsade det kalla vädret upp tillväxten. I västra och södra Finland har man satt kål och isbergssallat, men de har utvecklats långsamt. Också i mellersta Finland har man satt olika grönsaksplantor.

Sådden av ärter, morötter, kålrot, rödbetor och palsternacka är också under arbete och på slutrakan i söder. Skörden av rabarber och knipplök har påbörjats och i söder ska skörden av sparris inleds snart.