Varbruk1 Maj24 Ct
Vårsådden inleddes till stora delar för ett par veckor sedan och sådden har framskridit i goda förhållanden. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Vårbruket har framskridit långt

Vårvädret blev äntligen varmare. Värmen satte fart på vårbruket och i södra Finland är vårbruket långt hunnet. Arbetena på åkern kunde inledas cirka en vecka snare än normalt. Upptorkningen har varit långsammare än normalt på grund av det kylslagna vädret, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Vårarbetena har också fördröjts på grund av att flera skiften inte bearbetades förra hösten på grund av stora regnmängder.

Bearbetning under våren försnabbar upptorkningen, men det finns en risk för att man förlorar alltför mycket av vårfukten.

Om växtperioden fortsätter med torka, leder det till lägre skördeförväntningar och ekonomiska förluster för odlarna.

Höstspannmålen har kommit hyfsat igång

Höstspannmålen har över lag klarat den snörika vintern bra. Höstveteskiftena har börjat växa bra, men lokalt förekommer svåra övervintringsskador.

För rågen har också övervintringsskador noterats och den kalla våren har glesat ut bestånden.

Höstoljeväxterna höstrybs och -raps har klarat vintern bättre än på flera år, men också bland dem finns glesa bestånd och på vissa områden har vårens kyla gått hårt åt oljeväxterna.

I de bästa höstrybs och -rapsbestånden har knopparna redan utvecklats, men rapsbaggarna har också hittat knopparna och förorsakar skada.

Kummin och vallar ser i huvudsak bra ut efter vintern.

Övergödslingen av höstgrödor, kummin och vallar är slutförda söder om mellersta Finland, men gödslingsarbetena fortsätter ännu i norr. Höstspannmålens utveckling har varit långsam i kylan, men värmen har nu satt fart på utvecklingen.

Värmen har också fått ogräsen att utvecklas i höstgrödorna. Ogräsförekomsterna är normala och det lönar sig att följa med utvecklingen för att ogräsen inte ska hinna växa sig alltför stora.

Varbruk Extra
Bearbetning under våren försnabbar upptorkningen, men det finns en risk för att man förlorar alltför mycket av vårfukten. FOTO: Staffan Pehrman

Vårbruket sent, men framskred med god fart

Vårsådden inleddes till stora delar för ett par veckor sedan och sådden har framskridit i goda förhållanden. Vårbruket är långt hunnet i södra Finland, Södra Österbotten, Egentliga Finland, Kymmenedalen och Södra Savolax. Längre norrut har spridning av stallgödsel och övergödsling av vallar utförts.

Bland de först sådda grödorna finns vårvete, havre, ärt, bondböna och vårraps. Det är skäl att få sena sorter tidigt i jorden för att de ska hinna mogna för skörd under hösten.

Om sådden försenas är det skäl att granska odlingsplanerna och vid behov justera den och byta odlingsgrödorna till tidigare växtarter och -sorter.

De lokala variationerna är stora i fråga om hur vårbruket har framskridit, men uppehåll och värme jämnar ut situationen.

Övergödsling av vallarna har till största delen utförts där åkern bär. Vallarna är vid god tillväxt och de ser till största delen bra ut efter vintern.

Sättningen av sommarpotatis är långt hunnen. Sättningen av lagerpotatis har inletts på allvar på de stora potatisproduktionsområdena i Mellersta och Södra Österbotten.

Den tidiga potatisens utveckling har varit långsam på grund av kylan tidigare under våren, men värmen har satt fart på utvecklingen och skörden kan inledas i juni.

Ekoarealen minskar fortfarande

Utgående från vårens odlingsplaner kan man läsa ut att arealen i ekologisk odling på 30 procent av områdena kommer att minska med 3-10 procent jämfört med ett år tidigare.

Producentpriserna för ekospannmål och andra grödor har sjunkit till nästan samma nivå som för konventionella grödor, vilket innebär att ekoproduktionens lönsamhet minskar.

De låga priserna beror på att efterfrågan på ekologiska produkter har minskat betydligt. Efterfrågan minskar på grund av konsumenternas köpbeteende i matbutiken.

Situationen normaliseras förhoppningsvis så att förutsättningarna för ekologisk produktion kan bevaras och så att konsumenterna också framledes ska ha tillgång till ekoprodukter av hög kvalitet.

Jordgubbar från växthus och tunnlar

Inom trädgårdsproduktionen har växtperioden spurtat efter den kyliga våren och ligger nu i något så när normal tidtabell, särskilt i södra och västra Finland. På dessa områden har jordgubbsskörden inletts i växthus och tunnlar. I östra Finland har man också fått smaka på de första växthusjordgubbarna.

Frilandsjordgubbarna har satt fart då värmen kom i södra, västra och mellersta Finland. De första jordgubbsbestånden blommar i landets södra delar och även längre norrut under fiberduk.

Hallonens blomning är redan över i tunnlarna och skörden kan inledas i månadsskiftet. Utvecklingen har varit snabb även på friland för hallon och vinbär.

De röda vinbärens blomning inleds i söder. Svarta vinbärens bladknoppar vecklas ut ända upp till östra Finland.

Plantering och sådd av grönsaker kunde inledas klart senare än normalt, men det varma vädret har satt fart på tillväxten. Kål och isbergssallat utvecklas snabbt i södra och västra Finland.

I Österbotten har man planterat ut grönsaker under duk för halvannan vecka sedan. Sådden av ärt, sommar- och lagermorot, kålrot, rödbeta och palsternacka är på god väg.

Skörden av sparris och rabarber inleddes för en dryg vecka sedan, liksom skörden av knipplök i södra Finland. Skörden av primörer förväntas komma igång på allvar i början av juni.