Nyattack1
Det har än en gång varit tunga dygn för fårproducenten Jonas Nord som har får ute på holmar på bete sommartid. Hittills har ett tiotal får dödats. För två år sedan dödade en varg, möjligen den som härjar nu, hela 150 får.
Jordbruk

Vargen i Björköby får avlivas

Vargen som rev får på Björköby nyligen får avlivas. De berörda fårproducenterna fick dispens och för en vecka sedan beviljade Finlands viltcentral undantagstillstånd. Ännu i onsdags hade jägarna inte haft någon jaktlycka.

– För två år sedan när vi hade en varg som dödade 150 får fick vi inte dispens. Därför var vi inte särskilt hoppfulla den här gången heller så beslutet om dispens som beviljades av Finlands viltcentral kom som en trevlig överraskning. Vi är mycket tacksamma, säger Jonas Nord, en av fårproducenterna som har djur som betar på holmar i Björköby.

Förra veckan rapporterade LF om vargen som dödat några får i Björköby. Senare hittades fler döda djur och producenterna valde direkt att ansöka om dispens för att få avliva rovdjuret. Det positiva beslutet om undantagstillstånd för vargen fattades förra fredagen av Finlands viltcentral.

– Dispens är den sista åtgärden Finlands viltcentral ger lov till. En motivering till beslutet var att tidigare fördrivningar av vargen misslyckades och att den nu kommit tillbaka, säger Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten.

Andra motiveringar till att godkänna undantagstillståndet, som är i kraft 21 dagar till den sista augusti, var att man vill förebygga betydande skada på djuruppfödningen. Viltcentralen har också hört andra parter som Österbottens polisinrättning, Forststyrelsen och NTM-centralen i Södra Österbotten.

I onsdags hade jägarna inte ännu haft någon jaktlycka. Enligt Nord är jakten av ett rovdjur på ett område på 1.500 hektar mycket utmanande. Enligt tillståndet får motorbåt och artificiellt ljus användas och hundar måste inte hållas kopplade.

– Vi genomför jakten i samarbete med den lokala jaktklubben och vi har försökt få den inringad men på grund av de stora arealerna är mycket svårt. Vargen kan också ha försvunnit från området, men vi ska hoppas att vi lyckas avliva den, säger Nord.

Enligt Pellas kan undantagslovet överklagas till förvaltningsdomstolen, men i onsdags hade inget sådant kommit till hans kännedom.

– Det är förvaltningsdomstolen som fattar beslut om åtgärdsförbud och skulle ett sådant komma till vår kännedom kontaktar vi licensinnehavaren. Däremot leder inte ett besvär automatiskt till åtgärdsbeslut utan domstolen är den instans som ger beslut, förklarar han.