Vietnam1
Vietnamesiska skogar och risfält i Hue-provinsen.
Tema

Vietnamesiska kooperativ
viktiga för småbönder

Mer och mer mångsidig kooperativ verksamhet blir allt starkare i Vietnam. Kooperativ för jordbrukstjänster finns inom räckhåll för småproducenter och hjälper dem med klimatåtgärder.

Nästan hälften av Vietnams nästan 100 miljoner invånare försörjer sig på jordbruk. Under de senaste tio åren har den ekonomiska tillväxten varit märkbar och Vietnam, som tidigare led av livsmedelsbrist, har blivit en betydande exportör av jordbruksprodukter.

Landets cirka 40 miljoner småbönder och deras kooperativ har bidragit till denna utveckling. Den kooperativa verksamheten har av tradition åtnjutit stor popularitet bland risbönder, men på senare tid har även skogsbrukare och till exempel synskadade småproducenter bildat kooperativ.

Men vilka är fördelarna för småbönder med att gå med i ett kooperativ i Vietnam?

Till exempel i Hue-provinsen i centrala Vietnam spelar kooperativ en nyckelroll när det gäller att föra jordbrukstjänster inom räckhåll för småproducenter. De erbjuder sina medlemmar bland annat jordbearbetnings- och skördetjänster.

Med hjälp av gemensamma bevattningssystem har produktionen kunnat säkras under hela året och grödan säljs till ett bättre pris när kooperativet hjälper till i avtalsförhandlingar med företagen som köper produkterna.

Vietnam3
I kooperativet för synskadade tillverkas tandpetare och rökelse av bambu och trä till försäljning.

Ny teknik och mikrokrediter

Lantbrukarna har också kunnat mekanisera sin produktion med hjälp av kooperativens maskininköp. Kooperativet har till exempel investerat i en packmaskin för rishalm, med vilken medlemmarna har kunnat sälja tröskresterna till bioenergiföretag som råvara – tröskrester, som de tidigare bara bränt ute på fälten.

Kooperativ gör ett betydande jobb för att utrota fattigdomen, eftersom var och en av dem är skyldiga, i enlighet med statliga regler, att styra 20 procent av sina vinster för att stödja de missgynnade.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO får två tredjedelar av småproducenterna inte lån från banker eller andra finansiella institutioner för sina investeringar. Av denna anledning får de fattigaste bönderna hjälp av till exempel kooperativens mikrokredittjänster. Personer med låga inkomster kan till exempel betala för de gödselmedel som de köper genom kooperativet först efter skörden.

Många har också fått jobb genom kooperativet. Ett bra exempel på detta är utvecklingsorganisationen Food and Forest Development Finlands – FFD:s projekt i centrala Vietnam, vars skogsvärdeskedjor idag sysselsätter 20 funktionshindrade i kooperativ.

Handikapparbetet inom FFD-projektet stöds som en del av det skogsprojekt som finansieras genom finländskt utvecklingssamarbete åren 2023-2026.

I projektet tillverkar handikappkooperativet till exempel tandpetare och rökelse av bambu och trä. Genom att utveckla dessa värdekedjor kan arbete och inkomst skapas för medlemmarna i kooperativet. FFD har för närvarande två projekt i Vietnam.

Vietnam2
Vi Ti Sam lärde sig genom klimatträningen om hurudana åtgärder hon kan tillämpa för att undgå skördeförluster – t.ex. växtföljd med torkresistenta grönsaker och uppsamling och lagring av regnvatten.

Klimatförändringen kan öka fattigdomen igen

Vietnam finns listat i klimatriskklassificeringar som ett av de länder som kommer drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Världsbanken uppskattar att utan omedelbara klimatåtgärder kommer klimatförändringarna driva upp till en miljon människor i landet till fattigdom igen innan år 2030. Förödande stormar, oregelbundna regn och stigande vattennivåer är särskilt förödande för småbönder.

Kooperativen har vaknat till det akuta behovet av klimatåtgärder och medlemsrådgivning, men kunskap saknas.

I FFD-projektet utbildas kooperativ i att bedöma klimatrisker och göra klimatanpassningsplaner som är specifika för kooperativen. Medlemmarna analyserar systematiskt klimatrisker vad gäller den egna produktionen, och identifierar praktiska lösningar för beredning.

– Jag har lidit av utebliven risskörd i flera år på grund av torka, säger Vi Ti Sam, som deltog i klimatträningen. Hon är ensamstående förälder till två barn och tillhör en etnisk minoritet som heter Tai.

Sam säger att hon inte var bekant med klimatförändringar som ett begrepp före denna utbildning, även om dess effekter har varit förödande för hennes familj.

– Den traditionella odlingskalendern fungerar inte längre, konstaterar hon. Med hjälp av FFD:s utbildning har Sam identifierat månader med risk för torka och bestämt sig för att prova en växtföljd med ris och torktåliga grönsaker. Dessutom utvecklas lösningar för uppsamling och lagring av regnvatten i kooperativet.

Vietnam4
A Roang-kooperativet skyddar den etniska minoriteten Ta Ois skogsområden.

Kontrollera avskogningen genom rådgivning

Det närliggande kooperativet Thanh Thui har också drabbats av torkan. För medlemmarna som består av skogsbrukare är den största klimatrisken vissnande av trädplantor.

Med stöd av FFD-projektet har plantskolan fått ett bevattningssystem som fungerar med solpaneler. Tack vare det får medlemmarna nu trädplantor av god kvalitet till medlemspris, och andelslaget får i sin tur inkomster.

Förutom anpassningsåtgärder behöver kooperativen och deras medlemmar ytterligare information om hur man begränsar klimatförändringar. Förebyggandet av avskogning är särskilt viktigt i ett land där illegal avverkning fortfarande sker i naturliga skogar.

Även här kommer kooperativen till undsättning: genom utbildning och rådgivning ökar kooperativen kunskapen om hållbart skogsbruk och engagerar sina medlemmar till att göra konkreta klimatåtgärder.

TEXT & FOTO
Noora Simola
klimat- och skogsexpert på FFD

ÖVERSÄTTNING
Jenny Öhman
jordbruks- och jämställdhetsexpert på FFD


FFD:s verksamhet

Food and Forest Development Finland - FFD grundades 2012 för att stödja producentorganisationer och kooperativ i fattiga länder. Stöd ges t.ex. för att etablera plantskolor och utbilda bönder i trädplantering och skogsskötsel.
Förra året, i FFD:s projekt i Honduras, Kenya, Nepal, Tanzania, Uganda och Vietnam, utvecklade 16.130 kvinnor och män sina färdigheter, vilket gav ytterligare inkomster till 80.650 personer. 2,4 miljoner trädplantor planterades, antingen i kommersiell skog eller för att utöka skogsarealen. År 2023 har FFD 12 projekt i 6 länder.
FFD är en del av ansvarsarbetet för MTK, SLC, Pellervo och ProAgria som startade för 10 år sedan. Festseminariet anordnades den 12.10.2023 i Helsingfors/online med stöd av bl.a. MetsäGroup.
FFD:s projekt i Vietnam främjar skogsindustrins hållbarhet och småproducenters klimatåtgärder. FFD:s arbete i Vietnam genomförs med finska biståndsmedel. Andra finansiärer är Europeiska unionen, Internationella jordbruksfonden IFAD och Tradeka.