Rovdjursstangsel Webben
Rovdjursstängsel är grova elstängsel. Stängslet ska planeras så, att rovdjuret inte kan smita in i hagen till exempel via ett sankt ställe under stängslet. FOTO: Tero Salmela/VargLIFE
Tema

Viltcentralen hjälper
med rovdjursstängsel

Även i år kan producenter få rovdjursstängsel av Finlands viltcentral på områden där risken för rovdjursskador är stor.

– Producenter som är intresserade av att sätta upp rovdjursstängsel kan kontakta en av våra projektplanerare. Planeraren besöker gården och hjälper att planera en fungerande stängsellösning utifrån gårdens behov och förutsättningar. Rovdjursstängslet kan vara ett helt nytt stängsel, eller så kan man förbättra de stängsel som redan finns uppsatta kring betesmarken, säger Mari Lyly.

Hon är specialplanerare vid Viltcentralen och deltar i VargLIFE-projektet, som strävar efter bättre samverkan mellan människa och varg. Pengar för rovdjursstängsel finns både via VargLIFE och jord- och skogsbruksministeriets specialunderstöd.

– Vi understöder cirka 100 kilometer rovdjursstängsel årligen. Till exempel i Sydvästra Finland, där det både finns många fårgårdar och förekommit vargskador, har det byggts mycket rovdjursstängsel.

Understödet består av stängselmaterialet, medan producenten ansvarar för att sätta upp och underhålla stängslet. Rovdjursstängslet är ett robust elstängsel. Förutom att skydda betande djur mot rovdjur, används rovdjursstängsel för att hindra björnangrepp på bikupor.

Skärgården utmanande

Kust- och skärgårdsområdena är ofta de mest utmanande områdena att stängsla in mot rovdjur.

– Vi har lite rovdjursstängsel för vattendrag. Det handlar om ett flytande stängsel, som inte fysiskt hindrar rovdjuret, men ska verka avskrämmande då stängslet ser främmande ut i rovdjurets ögon, nämner Lyly.

Via VargLIFE är det också möjligt att låna GPS-halsband, viltkameror samt ljus- och ljudanordningar.

– Ljus- och ljudanordningarna är tänkta enbart för kortvarigt bruk. De ska skrämma bort ett rovdjur som rör sig vid betesmarken. Används de här systemen en längre tid inser ett intelligent djur ändå att ljuset eller ljudet inte är något farligt.

GPS-halsbanden, som fästs på de betande djuren, samt viltkamerorna skyddar inte direkt, men är verktyg för att fjärrövervaka det som händer på betet.

– Övervakningen kan i ett tidigt skede ge nys om att det rör sig ett rovdjur i närheten, och man kan på så vis förhoppningsvis förhindra eller åtminstone minimera skadorna, förklarar Lyly.

Riskbaserat beslut

Rovdjursstängsel beviljas på basen av hur stor risken för rovdjursangrepp uppskattas vara. Risken bedöms utifrån rovdjursobservationer och -skador på området.

Dessutom måste kriteriet att de skyddade djurens ekonomiska värde ska vara högre än stängselkostnaden uppfyllas. Det medför att till exempel små hobbybesättningar oftast inte beviljas stängsel.

– De flesta som fått rovdjursstängsel är fårgårdar, men också till exempel dikogårdar har beviljats stängsel.

Producenter med gamla rovdjursstängsel, som inte längre uppfyller sin funktion, kan beviljas nya stängsel. Det är också möjligt att förnya enbart en del av stängslet.

Ansökan om rovdjursstängsel riktas till Finlands viltcentral till exempel via projektplaneraren. Kontaktuppgifter och ytterligare information finns här.