Satellit
Så här kan en satellitbild som används för monitorering se ut. Appen Vipu-mobiili blir nästa år kontaktlänken mellan odlaren och myndigheterna. Myndigheterna kan via appen skicka påminnelser om åtgärder som borde utföras på åkern.
Jordbruk

Vipu-mobiili verktyg för satellitövervakning och utökad digitaliserin

Från och med nästa år kommer Livsmedelsverkets monitoreringsapplikation Vipu-mobiili att tas i allmänt bruk. Appen skall i framtiden bli en direkt kanal mellan odlaren och myndigheterna.

Digitaliseringen av jordbruket fortsätter. Från och med nästa års finansieringsperiod tillkommer krav om att utöka kommunikationen mellan odlarna och myndigheterna. Förändringen är baserad på EU-förordningar där kommunikation i realtid mellan odlare och myndigheter lyfts fram. Här ingår även satellitövervakning, vilket i sin tur gjort att Livsmedelsverket utvecklat mobilapplikationen Vipu-mobiili.  

– I praktiken innebär övervakningen att myndigheterna kan skicka en korrigeringsbegäran om satellitbilden visar att det finns behov av åtgärder på skiftet eller grödorna inte ser ut att motsvara det som bonden uppgett. För att bevisa att allting stämmer överens kan odlaren skicka en bild av skiftet direkt till myndigheterna. Därför behövs en applikation som internt bekräftar att bilden tagits på rätt ställe.

Det säger Jussi Tuumi som är ledande expert på Livsmedelsverket. Enligt Tuumi blir appen ett redskap som skall hjälpa odlaren med stödkriterier och andra aktualiteter. Nya funktioner kommer att läggas till stegvis.

– I framtiden är tanken att vi exempelvis skall kunna påminna odlare inför vallskörden, genom att skicka en påminnelse om inte satellitbilden påvisar att de nödvändiga åtgärderna tagits.

Mera nyttig än obligatorisk

Enligt Tuumi är det inte obligatoriskt att installera appen trots att detta kan ändra i framtiden. Han rekommenderar dock att den används.

– Om odlaren sköter sig så att det inte uppstår något kommunikationsbehov så finns det inget som tvingar till att installera appen. Men nyttigt är det nog med tanke på kommunikationsmöjligheterna, som dessutom kommer att breddas i framtiden.

I praktiken blir det dock svårt att inte använda sig av appen eftersom den utgör den enda kanalen mellan jordbrukare och myndigheterna. Tuumi poängterar dock att allting beror på hur odlaren reagerar på den information som skickas.  

– Om odlaren vidtar de åtgärder som krävs och dessa syns på satellitbilden behöver man inte skicka in någon bild. Men om det uppstår ett behov att med bildbevis bekräfta någon åtgärd finns det inget annat verktyg än appen, eftersom vi behöver verifierad geodata.  

Användning och utmaningar

Användaren loggar in i appen med sina bankkoder och bemöts av ett system som borde vara förhållandevis enkelt att använda. Telefonen behöver inte vara kopplad till nätet då bilderna tas, vilket betyder att de tagna bilderna vid behov kan skickas in i ett senare skede.

Enligt Tuumi borde det inte finnas någon avancerad eller avvikande teknologi i appen, men givetvis uppstår det ofta problem då ny programvara lanseras.

– Den borde fungera problemfritt i en genomsnittlig smarttelefon och tar ganska lite utrymme. Man behöver heller inte spara bilderna på sin telefon eftersom de arkiveras i vårt system.

Tuumi framhåller ändå att man gärna får rapportera eventuella fel som uppstår vid användningen. Vid akuta problem finns dock endast två alternativ.

– För att direkt kunna fortsätta användningen lönar det sig att testa appen på någon alternativ hårdvara eller befullmäktiga någon annan att sköta ärendet.

Det kan även uppstå utmanande situationer med själva monitoreringen exempelvis gällande hur väl satelliten kan upptäcka utförda åtgärder, till exempel bete. Men Tuumi förhåller sig ändå positiv.

– Vi litar på att också bete går att upptäcka på våra bilder. I framtiden blir det också möjligt att fotografera ett pågående bete på skiftet redan innan vi skickat någon begäran.

Appen kan testas under vintern

Appen kan installeras redan nu, men bildtagningsfunktionen har hittills fungerat endast då det kommit en korrigeringsbegäran. Från och med vintern blir det dock möjligt att ta bilder utan en inkommen begäran. Tuumi ser därmed gärna att jordbrukarna börjar testa appen redan under vintermånaderna, och gärna med ett öppet sinne.
– Vi ser helst att man inte skall ta appen i bruk av rädsla för något framtida tvång, utan se den som en möjlighet för oss att i vår ända kunna hjälpa odlaren med aktuell och relevant information.