20220513 114248
Buu-klubben-profilen Malin Olkkola intervjuade jordbrukaren Carola Nygård-Nysand i samband med inspelningen av en virtuell klassresa i Farmer Time Finlands regi.
Jordbruk SLC

Virtuell klassresa spelades in
på Smedisgården i Sundom

Den 24-25 maj kan lågstadieelever och dagisbarn ta del av den konkreta tillvaron på en highland cattle-gård i Sundom respektive en mjölkgård i Töysä. Projektet Famer Time Finland presenterar då 45 minuter långa virtuell klassresor via Teams.

I fredags styrde en kvartett bestående av Buu-klubben-programledaren Malin Olkkola, Farmer Time-teamet Madelene Lindqvist och Viktoria Vikstrand och ProAgria ÖSL-praktikanten Erik Sjöskog kosan till Smedisgården i Sundom.

Uppdraget för dagen var att spela in en video som skildrar vardagen och villkoren för jordbrukaren Carola Nygård-Nysand som föder upp highland cattle-nötkreatur på Söderfjärden i Sundom.

– Det bandade materialet riktas främst till lågstadieelever, men vi också några daghem har anmält intresse. På finskösterbottniskt håll görs en liknande dokumentär vid en mjölkgård i Töysä i regi av Tanja Yli-Tokola som leder projektet ”Polku maaseudulle”, säger Madelene Lindqvist.

– Tanken är att belysa gårdsmiljön och samtidigt förklara hur saker och ting fungerar på en gård. Hur får djuren foder och så vidare, säger Malin Olkkola.

– Vi vill även lyfta fram vad som är aktuellt på gårdarna i dessa vårbrukstider och allmänt taget spegla matens väg från jord till bord, säger Viktoria Vikstrand.

De färdiga resultaten kommer att förevisas via Teams under en virtuell klassresa den 24-25 maj klockan 9.00-9.45. Först ut är den svenska virtuella klassresan och dagen därpå presenteras den finska motsvarigheten.

– Det är dessutom möjligt att ordna frågesport för eleverna strax efter förevisningarna. Lärarna har fått frågorna i förväg. De svenska skolorna har även tillgång till det finskspråkiga material om så önskas, tillägger Madelene Lindqvist.

Coronapandemin satte stopp för besök

Tillsammans med sin man och sin son driver Carola Nygård-Nysand sin jordbruksverksamhet cirka en kilometer från hemmet Sundom. Gårdens djurhushållning kretsar främst kring en highland cattle-besättning bestående av totalt 51 djur, varav 20 kor.

De imponerande nötkreaturen strövar omkring på några närliggande ängar och ett angränsade stenigt område med glest trädbestånd.

– Highland-djuren, som härstammar från Björkö, har vi anskaffat från Vassor, berättar Nygård-Nysand i samband med en liten rundtur i omgivning.

20220513 113450
Avsikten är att upplysa skol- och dagisbarn om gårdarnas villkor. Från vänster Malin Olkkola, Carola Nygård-Nysand samt Viktoria Vikstrand och Madelene Lindqvist från Farmer Time Finland.

På Smedisgården finns också en rad andra djur i blickfånget och inom hörhåll. Här huserar ett antal hästar, höns, ankor, en minigris samt några hundar och katter.

– Jag tycker att det bra att barn får lära sig mera om jordbruket och livet på gårdarna via inspelningar av det här slaget. I cirka tio år tog vi emot besöksgrupper till den här gården. Men sedan satte coronapandemin stopp. Vi har i det här skedet inga planer på att återuppta den biten, säger Nygård-Nysand.

– Våren är alltid en hektisk period för oss med tanke på att vi också är en spannmålsgård. Som för andra jordbruksaktörer är olika betungande ekonomiska utmaningar aktuella för närvarande. Men man brukar ju säga att vi bönder är ett segt släkte, tillägger Carola Nygård-Nysand.

Digitala satsningar

Farmer Time Finland-projektets uppgift är att sprida kunskap om jordbruk och djurhushållning bland skolelever och barn i en tid då alltfler finländare har fjärmats från agrara traditioner.

– Tyngdpunkten ligger på olika slags digitala satsningar. Att anordna riktiga gårdsbesök är ofta inte genomförbart av praktiska skäl. Under de gångna coronaåren har det varit uteslutet på grund av smittorisken, säger Madelene Lindqvist.

Hur ser fortsättningen ut för Farmer Time?

– Egentligen skulle projektet, som inleddes våren 2020, ta slut under 2022. Vi hoppas att projekttiden förlängs till våren 2023. Huvudfinansiär är Aktion Österbotten men också ÖSP, Kulturfonden och ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap stöder satsningen, säger Lindqvist.