Vitkindade 1
Vitkindade gäss har ätit av Janne Hannus Skagen höstvete i Renum i Borgå. Gässen var som mest omkring tiotusen och av vetebeståndet som ännu för ett par dagar sedan var grönt och frodigt finns väldigt lite kvar ovan jord.
Jordbruk

Vitkindade gäss for fram i höstvetebestånd

Janne Hannus är jordbrukare i Borgå. I och med att det såg ut att bli en varm höst lät han så höstvete. Vetet grodde bra och brodden såg lovande ut. Nu har han ändå haft påhälsning av vitkindade gäss.

 De var tusentals, ja kanske över tiotusen när de slog till. De vitkindade gässen drog under måndagskvällen in över byn Renum i Borgå.

Först kom en rätt så stor flock, slog sig ner på ett skifte med Skagen höstvete och började äta av den gröna brodden. När allt förlöpte väl för dem dök ytterligare flockar upp med samma ärende och så småningom fanns det omkring tiotusen vitkindade gäss på Hannus skifte.

– Efter en timme eller så började skiftet vara länsat, åtminstone till dess mittersta delar, och då drog en del gäss vidare till ett annat av mina höstveteskiften och började äta där. Det ligger några hundra meter bort.

Bara fjädrar och avföring kvar

När LF besöker Hannus höstveteskiften på tisdagen finns det inga gäss på plats, enbart vita fjädrar och gåsavföring. Där de ätit mest är jorden helt och hållet framme, medan det på vissa ställen fortfarande finns en del brodd kvar.

Medan vi står vid åkrarna cirklar plogar med några tusentals gäss runt dem men landar inte den här gången.

– I vår får man se hur höstvetet klarat sig. Fröna är i huvudsak kvar i jorden, gässen verkar inte riva upp plantan med frö och allt. Däremot betar de väldigt grundligt och tillväxtpunkten är borta på de flesta plantor, säger han.

Vitkindade 2
Det enda som de vitkindade gässen lämnade efter sig är fjädrar och avföring.

Fridlyst fågel

Vitkindad gås är en fridlyst fågel och när man har omfattande skördeskada orsakad av en fridlyst fågel kan man söka om ersättning av den regionala NTM-centralen.

– Jag kommer att söka om ersättning, det är viktigt att göra myndigheterna medvetna om problemet. Och på det ena av mina skiften är skadan redan total, på det andra är den total på ungefär en hektar. Sammanlagt talar vi alltså nu om ett område på över fem hektar och vi vet inte ännu om jag får ytterligare besök av vitkindade gäss under de kommande dagarna, säger Hannus.

Han tycker förstås att det känns tröstlöst.

– Visst är det synd när man satsar på att få ett lyckat höstvetebestånd, jag har ju kostnader bland annat för det certifierade Skagen-utsädet. Men fullständig kännedom om vilken skada de ställt till med har vi säkert först i vår.

Vitkindade 5
Vi äro tusenden. Medan LF var på plats i Renum i Borgå cirklade flockar med tusentals gäss runt skiftena. Den här gången landade de dock inte.