Ursulavonderleyen Img 0724
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen rider ofta på sin fritid. BILD: Screenshot/Instagram
Jordbruk EU

von der Leyens ponny
blev offer för vargar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen umgås gärna med sina hästar under fritiden. Nu har hennes favoritponny Dolly sannolikt blivit riven av en eller flera vargar. Dolly påträffades död på ett bete nära Hannover i delstaten Niedersachsen.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i den tyska pressen. Den 30-åriga ponnyn Dolly har beledsagat familjen i långa tider. Hela familjen är fruktansvärt medtagen av det inträffade, meddelar von der Leyen.

Ponnyn befann sig på bete tillsammans med en annan häst på von der Leyens gård i Beinhorn nära Burgdorf. Enligt tidningarna påträffades den dödade hästen följande morgon av von der Leyens man, endast hundra meter från familjens bostadshus.

Den andra ponnyn kom undan utan skador. Myndigheterna i delstaten Niedersachsen bekräftar att djuret sannolikt hade attackerats av en varg. Experter har varit på ort och ställe och tagit prover som stämmer överens med vargbett.

En DNA-analys ska ge definitiv klarhet. Enligt Niedersachsens miljöministerium lever åtminstone 39 vargflockar i delstaten samt fyra ensamma vargar. Sammanlagt torde man räkna in omkring 350 vargar.

Ungdjuren lämnar i regel sina flockar för att söka sina egna territorier. Enligt viltexperterna är det normalt för ett kulturlandskap att vargarna åtminstone delvis strövar genom bebodda områden. Då kan de hamna nära bosättningen.

Enligt de tyska pressuppgifter vandrade en vargflock i augusti längs gatorna i en stadsdel i Hannover. Ett flertal personer hade siktat vargarna. Denna typ av beteende torde bli vanligare med tiden.

Enligt Niedersachsens miljöminister Olaf Lies är närvaron av varg i Hannovers tätbebyggda delat ett tecken på att vargarna förökar sig. Då måste man räkna med att möta vargar också i tätorter. Unga vargar är inte alltid skygga för människor som en fara.

I Niedersachsen råder strikt delade meningar om det rätta umgänget med vargar. Lokala bönder bävar för sina får, getter, kor och hästar på bete. Vargarnas förespråkare pläderar för preventiva åtgärder som vargstaket och skyddshundar.