Metsalahde Langtrask C Meri Ensio Wwf
Det första arbetsprovet är en våtmark som byggs i Sjundeå och som förbättrar tillståndet i Långträsk. FOTO: Meri Ensiö/WWF Finland
Skogsbruk

WWF söker skogsägare
för vattenskyddsåtgärder

Vattenskydd i skogsområden är lika viktigt som inom jordbruket. WWF meddelar att man nu söker skogsägare som är intresserade av att minska vattendragsbelastningen för att samarbeta och hitta lösningar.

WWF:s nya projekt ”Metsälähde” syftar till att i samarbete med skogsägare minska den vattendragsbelastning som orsakas av skogsbruket. Det två och ett halvt år långa projektet inriktar sig på Västra Nyland, och syftet är att skapa lösningar för att dämpa avrinningen av övergödande näringsämnen och sediment från skogsbruksmarker till vattendrag.

Skogsbruket påverkar vattendrag på många olika sätt, och till exempel ökar avverkningar vattendragsbelastningen. När träden tas bort stoppar och absorberar de inte längre till exempel regnvatten, vilket ökar risken för översvämning i åkerområdena nedanför och gör att större mängder vatten rinner av till vattendrag.

Borttagning av vegetation försämrar också skogsmarkens förmåga att hålla kvar vatten. Detta orsakar näringsämnes- och sedimentbelastning samt uppslamning och övergödning i vattendrag. I och med klimatförändringen kommer vinternederbörden att öka, vilket intensifierar avrinningen av näringsämnen från skogsbruksmarker.

WWF täcker kostnader

– Vattenskydd inom skogsbruket är lika viktigt som inom jordbruket. Skogsbruket står för 12 procent av kvävebelastningen och 14 procent av fosforbelastningen orsakad av mänsklig verksamhet, säger Meri Ensiö, WWF Finlands skyddsexpert och koordinator för projektet Metsälähde. Kväve- och fosforbelastning är bland de främsta orsakerna till övergödning av vattendrag.

I projektet Metsälähde bygger WWF våtmarker i skogsavrinningsområden och restaurerar vattendrag i skogar. Våtmarker och andra strukturer som fördröjer vattenflödet kan jämna ut översvämningstoppar och avlägsna sediment och näringsämnen från vatten som binds i vegetation eller sjunker till botten när flödet saktar ner.

– Skogsbäckar och rännilar är viktiga för naturens mångfald. Där trivs arter som är livsviktiga för skogars ekosystem och som inte finns någon annanstans, såsom mossor och ryggradslösa djur. Naturen utarmas i oroande takt, och även övergödning orsakar utarmning. Därför är det viktigt att skydda vattendrag i skogsområden, konstaterar Ensiö.

Skogsägare som är intresserade av vattenskydd uppmanas att kontakta WWF för att kartlägga samarbetsmöjligheter.

– Samarbete med skogsägare är en förutsättning för vattenskydd. Vi planerar tillsammans med skogsägaren vilket slags vattenkontroll som skulle passa just hens mark, säger Ensiö.

WWF täcker kostnaderna för planeringen och genomförandet från sina projektbudgetar.

Sjön Långträsk först ut

Det första objektet för projektet är sjön Långträsk i Sjundeå. Den drabbas av övergödning och massförekomst av blågröna alger som uppskattas ha ökat på grund av näringsämnen och sediment som rinner ut från närliggande skogar.

En våtmark byggs nu vid en fåra som rinner ut i Långträsk. Den kommer att minska avrinningen av näringsämnen och sediment från ett område på knappt 70 hektar som huvudsakligen innefattar skogsbruksområde och torrlagd myrmark.

En grupp lokalinvånare som anser hembygdens miljö viktig ansvarar för skötseln av våtmarken. Skötseln innebär till exempel övervakning av strukturernas skick, slåtter av vegetation och avlägsnande av slam vid behov.

– För ett par somrar sedan var tillståndet i sjön Långträsk dåligt. Efter värmeböljorna var algbeståndet mycket rikligt, säger Panu Toppinen, en av dem som anmält sig för att sköta våtmarken.

– Vi funderade på vad vi skulle göra och hittade ett gemensamt intresse av att minska näringsinnehållet i vattnet i diket som rinner ut i Långträsk. Ett stort tack till WWF för att ha tagit itu med saken samt lett och finansierat projektet. Tack också till de markägare som har möjliggjort genomförandet. Som invånare vid Långträsk ser vi fram emot att se våtmarkens inverkan på vattenkvaliteten i framtiden, och vi är naturligtvis också glada över de positiva effekterna på Sjundeå å och Östersjön.