Skogspolitiken ställdes mot klimatpolitiken under riksdagens frågestund.
Det blir ett massivt projekt. Naturesursinstitutets (Luke) utvärdering av EU-kommissionens lagförslag är klar. Uppemot 6 miljoner hektar finländska livsmiljöer ska restaureras till 2050.
Mjölkbönderna kämpar för att få ekonomin att gå runt, och alldeles speciellt utsatta är ekogårdarna. Bonden Sture Ede i Pedersöre tror ändå att trenden vänder, just nu gäller det att hålla ut.
Det finns en del ekogårdar som överväger att lägga av eller sälja sin ekomjölk som vanlig mjölk på grund av det tuffa lönsamhetsläget.
Nyhetsbyrån STT rapporterar att regeringen planerar att stöda jordbruket med över hundra miljoner euro. Stödets storlek påverkas av energipriset.
Innan jul kom nyheten om att Finlands kolsänka har kollapsat. Skogen fungerar som kolsänka så länge som den växer mer än den avverkas eller dör. År 2021 var ett stort avverkningsår.
Organisationer både på nationell och lokal nivå ifrågasätter varför staten måste avverka gammal skog i Lappträsk. De är oroade över hur ingreppen ska påverka naturen och önskar skydda en större del av skogen.
Det är mörkt i många växthus då odlare tvingats sätta lapp på luckan för vintern. Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes försöker hålla igång odlingen, men han medger att klockan klämtar även för honom.
Auktionshuset Saga Furs ordnar ingen pälsauktion i Vanda i december. Beslutet grundar sig på en bedömning av marknadsläget.
Trots stigande matpriser kämpar bondgårdarna om sin överlevnad. Regeringen ger ännu inga löften om nya stödpaket till jordbruket.
Om Centern inte backar blir det inget stödpaket, säger regeringskälla till Ilta-Sanomat.
På Skogscentralen hoppas man att skogsägandet ska bli mer enhetligt, men utvecklingen går långsamt. Skogsägaren Johan Byggmästars har gått in för samfälld skog.